Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ha két ember szerelemmel szereti egymást, ez önmagában nem elég a tartós boldogsághoz! (Ha elég lenne, a szerelmi házasságok mind boldogok maradnának, de tudjuk, hogy nincs így.) Tartós bold - Valentin nap - Szerelem magazin
részletek »

A tartós szerelem titka

Valentin nap Magazin. Egy szál virág, pár kedves szó, apró gesztus, kedves meglepetés amelyekkel kedveskedünk szerelmünknek, szerettünknek e napon. Receptek, érdekességek, hírek, a Valentin nap eredete, SMS-ek, versek ... mindent a Valentin napról!
Valentin nap - Szerelem magazin
Itt vagy: Valentin nap - Szerelem magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A tartós szerelem titka
A tartós szerelem titka
Ha két ember szerelemmel szereti egymást, ez önmagában nem elég a tartós boldogsághoz! (Ha elég lenne, a szerelmi házasságok mind boldogok maradnának, de tudjuk, hogy nincs így.) Tartós boldogságot, a kölcsönös szerelmen kívül, összeillő személyek kapcsolatától remélhetünk. Ezeket a területeket érdemes figyelembe kell venni, ha tartós boldogságra törekszünk
Hogyan tudhatod meg, összeillők vagytok-e?

Szellem: érdeklődési terület, világnézet, műveltség, inteligencia

Lélek: érzelmi beállítottsásg, temperamentum, nyitott vagy zárt természet

Test: külső megjelenés, szexualitás

Egyéb: morál, életkor, faji/kulturális helyzet, társadalmi helyzet, egzisztencia

Hirdetés

Szeretnék azonban valamit leszögezni. Az összeillés kategóriájában nincs biztos szabály, csak valószínűsíthetünk dolgokat. Biztosra semmit nem mondhatunk, hiszen lehet, hogy két értelmiségi ember is szakít (elválik) egymástól, és lehet, hogy nagy korkülönbséggel együtt élő felek, akik homlokegyenest más társadalmi rétegből érkeztek, azok is boldogan élhetnek egymással életük végéig. Viszont egyvalami nagyon valószínű.

Minél több ponton van összhang, annál valószínűbb a tartós boldogság. És a fordítottja is igaz. Minél kevesebb területen van összhang, annál kisebb az esélye a tartós boldogságnak. Ennek értelmében sokkal nagyobb valószínűséggel néz a tartós boldogság elé az a pár, ahol (pl.) mind két fél intelligens, hasonló korúak, hasonló érdeklődési területtel rendelkeznek, azonos a világnézetük, mindkettő lelkileg gazdag, vonzónak találják egymást, és hasonló vérmérsékletű emberek, mint az a pár, ahol ezek nincsenek meg, és nagyon sok ponton komoly ellentétek, vagy szakadékok vannak.

Egy sarkított példával fogalmazva, egy kiegyensúlyozott, szelíd, értelmiségi, kínai középkorú doktor nő, és egy fiatal 20 éves vehemens eszkimó fókavadász nagy valószínűséggel aligha remélhet tartós boldogságot..

Nyilvánvaló, hogy egy részelem sem kizáró tényező a boldogsághoz, de így együtt már nagyon kicsire szorítja a tartós boldogság esélyeit. Miért? Nos azért, mert valószínűleg

Nem egy az érdeklődési területük, így nem fognak tudni miről beszélgetni.

Más a vérmérsékletük, így előbb utóbb irritálni fogják egymást.

Más korosztályhoz tartoznak, így az egyik gyereknek érezni majd magát, a másik viszont túl öregnek.

Nem egy népcsoportból, kultúrából származnak, így más neveltetést kaptak, különbözőképpen képzelik el életüket más célokkal és tervekkel.

 végül, az egyik nagyon értelmes, művelt, szellemileg igényes, a másik viszont egyszerű, tapasztalatlan és naiv.


Ugyanakkor "egy véletlen közegben" elsőre komoly vonzalmat érezhetnek egymás iránt, kalandként foghatják fel a dolgot, és hamar kiköthetnek az ágyban Egy kiváló élményt nyújtó éjszaka után mindketten úgy ébredhetnek, szerelmesek partnerükbe. Ez az eset megtörténhet, a szerelem megszülethet, mégis nagy valószínűséggel nem számíthatnak tartós boldogságra, s így szerelmük is halálra van ítélve. Tudom, hogy példám abszurd, de direkt sarkalatos példát választottam, hogy ábrázolni tudjam azt, mennyire fontos az összeillés kritériuma.

Persze nyilvánvalóan nincs tökéletesen összeillő pár, mint ahogyan tökéletes ember sincsen. Ezért felmerül a kérdés, hogy miben fontos összeilleni, és miben nem muszáj? Erre nincs pontos szabály, de két dolgot leszögezhetünk: Ne legyen túl sok az a terület, ahol ellentétesek a felek. Mind a 4 alapterületen legyen 1-2 terület, ami erős kapaszkodó a kapcsolat tartós boldogságához!

 A szellemi területen erős fogódzó lehet, ha azonos érdeklődési területűek, és a világnézetük is azonos. Hiszen ha ez a kettő nincs meg, akkor elképzelhetjük, hova vezet az, ha egy szélsőséges vallási fanatikus és egy abszolút lezser ateista szeret egymásba, ahol mindenkit teljességgel más érdekel. Egyiket pl. csak a vallás, a másikat viszont csak a (pl.) rock zene.

A szellemi terület másik két szempontja (az intelligencia és a műveltség) önmagában nem elég erős kapocs, ha az előző kettő nincs meg. ( Persze a műveltségi szakadék, lexikális ismeret különbség is sok nehézséget tud okozni.)


 A lelki területen az érzelmi beállítottság hasonlósága ad biztos kapaszkodót, és az sem árt, ha mindketten hasonlóan nyitott, vagy zárkózott természetűek, mert ha az egyik állandóan kinyitja magát, akkor elkerülhetetlenül ezt fogja elvárni a másiktól is, és ha az erre képtelen, veszélyben a boldogság.

 A testi területen mindkettő fontos. Ha ugyanis nem érez vonzalmat egyik a másik iránt, nem tetszenek egymásnak, ha nem szeretik megérinteni egymást, vagy egymás karjaiba bújni, akkor a kapcsolat kihűlése elkerülhetetlen. És ha a szexualitásról van merőben más felfogásuk és gyakorlatuk, és ezáltal rossz az, aminek a legdrágábbnak kellene lennie, törvényszerű a boldogtalanság.

 Az egyéb kategóriában a legfontosabb talán a morál, mert egy becsületes, igazságszerető ember és egy bűnöző nem tud egymással élni, ez biztos. S talán a korkülönbség a másik, mert valószínűleg a nagy, több évtizedes korkülönbség problémákat okozhat. (Nem állítom hogy ez törvényszerű, de valószínű)

Véleményem szerint a jó alap első és legfontosabb része, hogy a 4 főterületen, minél több dologban érezzük azt, hogy a partner, hozzám illő, velem egyenrangú, ugyanolyan értékes ember mint én.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Valentin nap, szerelem, összetartozás, párkapcsolat, párok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-05 07:40:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü